Maakten met name antropologen in de negentiende eeuw reeds dankbaar gebruik van zgn moving pictures om data te verzamelen, de laatste jaren lijkt de opmars van het gebruik van videofilmpjes in de beta wetenschap niet meer te stuiten.
Zo kent kent ook Nature al weer een tijdje zijn online video's waarin onderzoekers geinterviewd worden over hun bijdrage aan het tijdschrift. De ware integratie van tekst, beeld en geluid in het wetenschappelijk publiceren treffen we echter aan bij de "vroege vogels" van SciVee met hun "pub casts" en bij de "video articles" van JoVE.
Dat ook de zachtere disciplines, zoals de neuropsychologie, heil zien in het gebruik van video blijkt uit een amateuristisch filmpje dat de publicatie van prof. Beatrice de Gelder begeleidde in het vooraanstaande Current Biology waarin beschreven wordt hoe een Afrikaanse arts bij wie de visuele cortex door twee opeenvolgende beroertes geheel werd beschadigd, in staat is om zijn weg te vinden in een soort doolhof. Hiermee wordt aangetoond dat mensen ook kunnen waarnemen via een meer primitief, onderbewust hersensysteem dat dieper in de hersenen ligt. Dit verschijnsel dat bekend staat als “blindsight” was in de literatuur reeds bekend, maar het onderzoek van de Gelder c.s. heeft het bestaan van dergelijke primitieve waarneming overtuigend bevestigd.
Monday, March 23, 2009
Video en wetenschap
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment