Friday, October 30, 2009

SciVal vs InCites

Een interessant duel tussen twee onderzoeksmanagementtools:
Elsevier, Scopus, SciVal tegen Thomson Reuters, Web of Science,
InCites.

Wednesday, October 28, 2009

UK Studenten en mobiel Internet

In opdracht van Intute is er onderzoek gedaan onder Britse HO studenten naar het gebruik van mobiel Internet. Hierin wordt duidelijk dat studenten in het kader van een cursus nauwelijks gebruik maken van deze mogelijkheid. Maar, wanneer

+ their phones had larger screens;
+ it was quick and easy to load and navigate websites; and
+ it was cheaper or free (included in their contract) to access the Internet.

zou men onderwijsmateriaal zeker mobiel gaan raadplegen. Want laten we wel wezen, dit gaat groot worden. The next big thing.

Tuesday, October 27, 2009

Naked Teaching

Dit blijft een inspirerend artikel, ondanks zijn relatieve gedateerdheid. Januari 2006.

Wetenschappelijke video's

Wired Science, een sectie van het onvolprezen tijdschrift Wired presenteerde in augustus de "Best Science Visualization Videos of 2009".
"From earthquakes to jet flames, this gallery of videos and images show how beautiful (and descriptive) visual data can be."

Monday, October 26, 2009

WWW in plain English



Het blijft een ijzersterk instructieconcept. Hoe vaak zou dit, in het korte bestaan van Commoncraft, al niet gekopieerd zijn?

Nowism

Twitter, Facebook en Google Wave zijn de dragers van het zgn. Real-time Web. Trendwatching.com richt zich in zijn maandelijkse bijdrage op dit fenomeen in Nowism. Why currency is the new currency.

Friday, October 23, 2009

The 4 ways sound affects us



Julian Treasure over de wijze waarop geluid ons raakt. Duur: 5.47 min.

Daarnaast discussieerden wetenschappers en een muzikant tijdens de Notes & Neurons sessie van het World Science Festival 2009 in een vijftal videos over vraagstukken als "Is our response to music hard-wired or culturally determined? Is the reaction to rhythm and melody universal or influenced by environment?"
Kortom, over "music’s note-worthy interaction with the brain and our emotions".

Thursday, October 22, 2009

Het tapijt van Bayeux leeft!



Een prachtige animatie van het voorspel en de eindelijk slag bij Hastings in 1066. Willem de Veroveraar viel toen vanuit Normandie Engeland binnen en versloeg daar koning Harald. Het in 1068 van linnen en geborduurde wol vervaardigde tapijt is maar liefst 70 meter lang en een halve meter hoog.
De clip begint ongeveer halverwege met de verschijning van de komeet Halley en eindigt met de uiteindelijke beslissende veldslag.

Met dank aan Dan Colman van de boeiende blog Open Culture

Tuesday, October 13, 2009

Geschiedenis van de Social Media

Webdesigner Depot geeft in The history and evolution of Social Media een goed overzicht van de jonge en turbulente geschiedenis van wat tegenwoordig Social Media wordt genoemd.
Kijk ook eens naar de "Comments". Naast complimenten voor de optekening, bevatten deze ook nuttige aanvullingen. Het werkt dus!
Academischer van aard, maar niet minder interessant, is het artikel in de Journal of Computer-Mediated Communication's, volume 13, nummer 1, van Danah m. Boyd en Nicole B. Ellison getiteld Social Network Sites: Definition, History, and Scholarship.

Met dank aan: George Siemens van elearnspace.

Sunday, October 11, 2009

Videogioco



VIDEOGIOCO, animatie en concept Donato Sansone & geluid Enrico Ascoli

Saturday, October 10, 2009

Archiveren van webmateriaal

De Library of Congres benadrukt in deze korte video nog eens het belang van het archiveren van digitaal materiaal.
Browse hiervoor eens in het enorme Internet Archive met de unieke WayBack Machine.

Manipulatie van afbeeldingen

In "Science journals crack down on image manipulation" berichten editors van wetenschappelijke tijdschriften in Nature News van toenemende falsificaties en manipulaties van afbeeldingen in aangeboden wetenschappelijke publicaties.

Wednesday, October 7, 2009

Leidse toolbox informatievaardigheden

De bibliotheken van de Leidse universiteit hebben met zorg een aantal webcursussen over de verschillende aspecten van informatievaardigheden bijeen gebracht.

"Tijdens je studie zal je voortdurend op zoek zijn naar wetenschappelijke informatie. Een simpele zoekactie op internet en in de diverse bibliotheekbestanden levert echter al gauw een enorme hoeveelheid treffers op. Welke ga je nu gebruiken? Om een goede selectie te kunnen maken, moet je de treffers op allerlei criteria beoordelen.
Het is belangrijk dat je in je papers nauwkeurig aangeeft welke boeken, artikelen en internetsites je hebt gebruikt, zodat duidelijk is wat je uit de vakliteratuur hebt, en wat je eigen bijdrage is. Aan de hand daarvan kan immers je argumentatie worden gevolgd, en kunnen anderen inhoudelijk op je paper reageren.
Misschien kun je bij dit proces wel wat hulp gebruiken. Deze Toolbox biedt allerlei online cursusmateriaal waarmee je je vaardigheden kunt bijspijkeren. Wil je weten welke onderdelen voor jou nuttig zijn? Doe dan de instaptoets en je krijgt een advies."

Zeer de moeite waard. Blij ook om TILT weer terug te zien.

Mapping the future of countries



Een boeiende les politieke geografie van Parag Khanna. Uiteraard uit de TED serie. Duur: 18.53 min.

Tuesday, October 6, 2009

Wolfram Alpha en het onderwijs



Wolfram Alpha heeft een nieuwe website, Homework day, gelanceerd voor studenten en docenten. De screencast biedt nadere uitleg.

Printen wat je wil printen

Antoine van Dinter wijst op een zeer bruikbare add-on in Firefox. Met behulp van Aardvark kun je in een webpagina op een eenvoudige wijze selecteren wat je graag zou willen printen. Iedereen die wel eens een blogitem heeft geprint, weet dat hij nog drie pagina's overbodige informatie meeprint. Doodzonde. Aardvark biedt uitkomst: milieuvriendelijk en efficient.

Hier nog een korte instructievideo van de hand van Frans van Dinter:

How different groups spend their day

Interessante weergave van onderzoeksgegevens over de dagbesteding van verschillende groepen in de Amerikaanse samenleving.

Monday, October 5, 2009

Anne Frank

Het Anne Frank huis heeft een eigen YouTube kanaal geopend en de enige bewegende beelden van Anne Fannk online geplaats!

Thursday, October 1, 2009

YouTube Edu 2.0

YouTube Edu gaat met zijn 2.0 versie internationaal. Naast academische content uit de VS, voorzien nu onder andere ook Europese universiteiten YouTube Edu van input. Met 45 nieuwe instellingen, leveren nu in totaal 200 universiteiten maar liefst 40.000 videos. Een ware academische schatkamer!