Friday, October 19, 2007

Connotea. For all researchers, clinicians and scientists

Connotea is een online referentiemanager en een social bookmarking service, ontwikkeld door Nature Publishing Group, de organisatie achter het welbekende tijdschrift Nature. Ze zeggen “unashamedly inspired” te zijn door Del.icio.us, een website om favoriete bookmarks op te slaan en te delen met andere gebruikers.
Connotea bookmarkt eveneens webpagina’s, vergelijkbaar met de “Favorites” in Internet Explorer, maar richt zich veel meer op het vastleggen van bibliografische gegevens van wetenschappelijke artikelen, hoofdstukken, boeken en rapporten. Artikelen uit PubMed, D-Lib en uiteraard Nature zelf, kunnen automatisch in de beschikbare Connotea velden worden geplaatst. Voor boeken uit Amazon geldt hetzelfde.
De verzamelde referenties kunnen worden aangepast, aangevuld en voorzien worden van zelfgekozen trefwoorden (tags). Met behulp van deze tags zijn documenten dan weer eenvoudig terug te vinden.
Connotea maakt gebruik van zgn “bookmarklets”, snelknoppen die geplaatst kunnen worden in de toolbar van elke browser. De belangrijkste is de “add to Connotea”. Wanneer je een belangrijk document of een webpagina op je scherm hebt, kun je deze met een druk op de knop “add to Connotea”, vastleggen. Dit stukje software dien je echter wel eerst op je PC te installeren.
Een bijzonder handige tool, ook wanneer je op zoek bent naar informatie op het Internet. Je zoekt dan in referenties die anderen al hebben verzameld. Laat Google eens rusten en zoek eens met Connotea!
Hier tref je een korte instructie aan.

No comments: