Sunday, December 30, 2007

Recommendation & Discovery

Ondersteun het UVA onderzoek naar aanbevelingssystemen via deze website

Wat muziek betreft, kennen we in dit kader natuurlijk Pandora. Deze is helaas niet meer toegankelijk voor de Europese gebruiker. Een van de betere alternatieven is de nieuwe Veenix TuneExplorer. De software analyseert de muziek op je PC en doet vervolgens aanbevelingen, maar is er alleen nog maar voor de Mac. Ook The Filter mag er zeker zijn en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows.

Tuesday, December 18, 2007

Musicophilia



Voor onder de kerstboom. Oliver Sack's "Musicophilia: Tales of Music and the Brain".
Lees de recensie van Steve Poole in de Guardian van 3 november j.l.

Monday, December 17, 2007

Dominante Google

Gewaarschuwd wordt er genoeg. The universtiteit van Graz heeft eind september nog een rapport uitgebracht, getiteld Report on dangers and opportunities posed by large search engines, particularly Google.
Als we dan toch bezig zijn, kijk dan eens naar deze video (3.14 min.) van januari dit jaar.

Monday, December 3, 2007

Weblogs

Het moest er een keer van komen. Commoncraft doet, op zijn geheel eigen wijze, de werking en het belang van weblogs uit de doeken.

Friday, November 23, 2007

Folkmuziek van nu


Hier alvast een cdtip voor de donkere dagen. Peter Gabriel's label Real World bestaat 20 jaar en ter ere hiervan hebben een aantal hedendaagse Engelse artiesten w.o. Paul Weller, Billy Bragg en Tuung, traditionele Engelse folksongs nieuw leven ingeblazen, onder leiding van
producer en muzikant Simon Emmerson, vooral bekend van Afro Celt Sound System. De cd The Imagined Village geheten, laat folk op een geheel organische wijze samensmelten met electronica, dub, drum ‘n' bass en hiphop. Een zeer geslaagd project.
Iets minder makkelijk in het gehoor liggend, maar vele malen spannender is de cd "Dance Party in the Balkans" van Alaska in Winter. Nu nog te beluisteren via 3 voor 12's Luisterpaal. Menno Pot heeft het in de Volkskrant over een "wonderlijke schoonheid" en niets is minder waar.

Naschrift: inmiddels is AiW helaas weer verdwenen uit de Luisterpaal. Zo gaat dat. Blijft, dat dit VPRO initiatief een fantastisch manier is om kennis te maken met nieuwe en relatief onbekende muziek. Chapeau VPRO!

Wednesday, November 14, 2007

In Europa in beeld

Na de prachtige podcastserie kon het natuurlijk niet uitblijven: In Europa op TV. Zondag is alweer de tweede aflevering over Berlijn en Wenen direct na de eeuwwisseling. Neem eens een kijkje op de begeleidende, informatieve website

Het nieuwe publiceren?


PLoS ONE is een initiatief van de Public Library of Science. Deze stelt zich ten doel zoveel mogelijk nieuwe wetenschappelijke artikelen aan een zo groot mogelijk publiek aan te bieden, gratis. De artikelen zelf worden beschouwd als startpunt. Lezers kunnen de bevindingen annoteren, becommentariëren en bekritiseren. Deze bijdragen worden permanent onderdeel van het originele artikel. Dit proces wordt ook wel eens een “elektronische Talmud” genoemd, waarbij het originele document uitvoerige commentaren krijgt en discussie oplevert zodat er in de tijd een grote toegevoegde waarde ontstaat.

Al vanaf de invoering van het traditionele peer review proces (pas midden 20ste eeuw, met uitzondering van de medische wetenschap), ligt datzelfde systeem onder vuur. Een jury, de peer reviewers, beoordelen elk artikel en bevelen slechts die artikelen aan waarvan zij denken dat het significant en/of nieuw is. Bij veel traditioneel elitaire wetenschappelijke tijdschriften wordt minder dan 10% van de ingediende artikelen ook geaccepteerd (Nature zelfs maar 5%). Veel van de geweigerde artikelen ondernemen een reis naar het einde van de voedselketen om gepubliceerd te worden. Uiteindelijk belanden ze dan in een minder prestigieus (en minder gelezen) special journal.

Anderhalf jaar geleden werd het befaamde tijdschrift Science gedwongen twee papers terug te trekken over stamcelonderzoek. Deze waren aangeleverd door een Zuid-Koreaans team onder leiding van Hwang Woo-Suk. De peer reviewers, maar ook de editor hadden de datafalsificatie, of zoals een college het mild noemde, de datamassage, van de Koreanen, niet opgemerkt.

In het algemeen zullen peer reviewers, meestal zelf wetenschapper en onder tijdsdruk, geen experimenten nabootsen en zullen ze de ruwe data waarop de uiteindelijke bevindingen gebaseerd zijn, niet opvragen. Terwijl peer review het kaft van het koren dient te scheiden, is het vaak traag, duur, subjectief, makkelijk te omzeilen en armoedig in het detecteren van fraude. Alternatieven dienen zich echter aan. Later meer over initiatieven als open peer review en dynamisch peer review.

Nu terug naar PLoS ONE. Hier krijgen artikelen een basis screening. Zij hoeven niet te voldoen aan de kwalificatie “groundbreaking” om gepubliceerd te worden. Een artikel moet voldoen aan de wetenschappelijke grondbeginselen. Het idee is, dat hoe meer valide onderzoek wordt gepubliceerd, hoe beter.

PloS ONE is gelanceerd in december 2006. De auteur wordt 1.250 dollar in rekening gebracht. Dit zou een drempel kunnen zijn, maar, zo stellen de intiatiefnemers, het meeste onderzoek wordt gefinancierd door beurzen, prijzen en grote instituten. De individuele onderzoeker zou hiervan weinig hinder ondervinden. Indien nodig, laat PLoS ONE de prijs echter zakken tot een voor beide acceptabel bedrag.



Het Journal of Visualized Experiments (JoVE) kiest voor een andere benadering, waarbij de mogelijkheden van het Internet worden ingezet om video te gebruiken bij het publiceren van biologische wetenschappelijke bevindingen.

Laboratorium technieken worden steeds gecompliceerder en herbergen zoveel nuances dat het al maar moeilijker wordt dit alles vast te leggen in een geschreven protocol. JoVE gebruikt videobeelden als primair middel om informatie vast te leggen en over te dragen. Korte artikelen, voice overs of onderschriften begeleiden de bewegende beelden. Doel is, zoals de redactie zelf aangeeft “to solve the bottleneck of reproducibility and transparency”. De collectie is nog bescheiden, maar bevat al wel materiaal van topinstituten als Harvard en Yale.


In SciVee, ook wel de YouTube voor de wetenschapper genoemd, treffen we twee soorten content aan: pubcasts en video’s. In pubcasts voorzien wetenschappers hun artikelen van een videopresentatie, waarin ze hun onderzoek nader toelichten. Tekst en beeld staan hier centraal. In video’s is uiteraard enkel sprake van beeld. In beide gevallen is er ruimte voor rating, commentaren en tags. De bijdragen lijken zich te concentreren op medisch- en biomoleculair onderzoek
De initiatiefnemers, waaronder de reeds bovengenoemde Public Library of Science (PLoS) en de National Science Foundation, hopen zo een platvorm, een community, te creëren voor wetenschappers en onderzoekers.


Een vergelijkbaar initiatief, een wetenschappelijk videonetwerk waarin gebruikers video’s kunnen uploaden, ervaringen kunnen delen en ideeën kunnen uitwisselen, is het op de biologie en biochemie gerichte Dnatube.

Tuesday, November 13, 2007

Google Docs & Conventi

Samenwerken aan een document, zonder eindeloos op en neer gemail van aanvullingen, opmerkingen en verwijzingen, is uiteraard mogelijk met BSCW of Google Docs, maar fraaier is Conventi. Kijk maar eens naar deze video.

Creative Commons

Creative Commons uitgelegd in Wilfred Rubens weblog Technology Enhanced Learning

vozME

Laat de tekst voor zich spreken met vozME.

Friday, November 2, 2007

In Europa 1980-1989 & 1989-1999 (slot)

De laatste twee delen van Geert Mak's indrukwekkende podcast "In Europa" zijn hier te beluisteren.

Thursday, November 1, 2007

Common Craft




Reeds meerdere malen genoemd en geroemd. New Tee Vee besteed aandacht aan de jongens van Common Craft in Paper cutouts have never made so much sense.

Naschrift. Kijk ook eens naar deze grappige en kritische reactie.

Thursday, October 25, 2007

Del.icio.us

De kracht van social bookmarking uit de doeken gedaan door wie anders dan de mensen van Common Craft. Zie ook onderstaand bericht over Connotea.


Friday, October 19, 2007

Connotea. For all researchers, clinicians and scientists

Connotea is een online referentiemanager en een social bookmarking service, ontwikkeld door Nature Publishing Group, de organisatie achter het welbekende tijdschrift Nature. Ze zeggen “unashamedly inspired” te zijn door Del.icio.us, een website om favoriete bookmarks op te slaan en te delen met andere gebruikers.
Connotea bookmarkt eveneens webpagina’s, vergelijkbaar met de “Favorites” in Internet Explorer, maar richt zich veel meer op het vastleggen van bibliografische gegevens van wetenschappelijke artikelen, hoofdstukken, boeken en rapporten. Artikelen uit PubMed, D-Lib en uiteraard Nature zelf, kunnen automatisch in de beschikbare Connotea velden worden geplaatst. Voor boeken uit Amazon geldt hetzelfde.
De verzamelde referenties kunnen worden aangepast, aangevuld en voorzien worden van zelfgekozen trefwoorden (tags). Met behulp van deze tags zijn documenten dan weer eenvoudig terug te vinden.
Connotea maakt gebruik van zgn “bookmarklets”, snelknoppen die geplaatst kunnen worden in de toolbar van elke browser. De belangrijkste is de “add to Connotea”. Wanneer je een belangrijk document of een webpagina op je scherm hebt, kun je deze met een druk op de knop “add to Connotea”, vastleggen. Dit stukje software dien je echter wel eerst op je PC te installeren.
Een bijzonder handige tool, ook wanneer je op zoek bent naar informatie op het Internet. Je zoekt dan in referenties die anderen al hebben verzameld. Laat Google eens rusten en zoek eens met Connotea!
Hier tref je een korte instructie aan.

Thursday, October 18, 2007

Emotiecongres

Van 22 tot en met 24 oktober wordt aan de Universiteit van Tilburg het inmiddels 4e congres gehouden over 'The (non)expression of emotions in health and disease'. Wetenschappers uit de hele wereld wisselen van gedachten over hoe mensen gevoelens uiten en onderdrukken en wat daarvan de effecten zijn op het welbevinden en de gezondheid. De nadruk ligt op onderzoek dat toepasbaar is in de psychologische, psychiatrische en medische hulpverlening. Daarnaast is er aandacht voor meer fundamenteel onderzoek over de aard en de functies van emoties.

Een van de keynote speakers op het congres is de bioloog Frans de Waal (Emory University, Atlanta). Hij houdt een lezing over emoties, in het bijzonder empathie, bij dieren. De lezing, maandagavond van 20.00 tot 21.00 uur in de Aula van de universiteit is vrij toegankelijk.

Hier alvast een kort filmpje over De Waal's onderzoek naar liefde, vriendschap, empathie en compassie bij chimpansees en bonobo's. Volgende week zal de audiofile van de lezing van De Waal hier te beluisteren zijn.

Was will der Student?

Nu Informatievoorziening

Het snel veranderend veld van de informatievoorziening in twee filmpjes:



Al ietsjes ouder, maar zeer doeltreffend

Thursday, October 11, 2007

De Selfkicker, een jeugdbederver, een podiumdichter

De VPRO is sinds 2006 bezig met het ontsluiten van duizenden banden met radioprogramma’s. Een van die bijna vergeten opnamens, betreft een interview van Cor Galis met Johnny “The Selfkicker” van Doorn. Dit icoon uit de jaren zestig, dichter, schrijver en performer, verwierf faam met zijn woeste optredens. Schreeuwend en schuimbekkend trakteerde hij zijn publiek op zijn kijk op het alledaagse leven
Later speelde hij ook nog naast Cherry Duyns en Armando in de tv-serie Herenleed.

Hier vind je nog een interview met Joop van Tijn uit 1980 en een marathoninterview met Peter Flik uit december 1986.
Tenslotte tref je hier nog meer audio en video aan over het fenomeen.

Monday, October 8, 2007

Flat World?



Powerpointpresentatie van Judy O’Connell, bekend van de weblog
HeyJude, over nieuwe vaardigheidseisen, die het veranderende WWW (Web 2.0) aan lerenden stelt.

Wednesday, October 3, 2007

Wetpaint Wiki






Een Common Craft instructievideo over het voordeel van het gebruik van Wiki's. Of zoals ze het zelf zeggen:

"Instead of focusing on the mechanics of a wiki, this video is much more about how a wiki can become an expression of passion and why someone would want a wiki. Anytime we can do a video that includes a ninja, shark and hairless pet, it's a good project".

Naschrift: Wetpaint is nu advertentie-vrij wanneer ingezet voor onderwijsdoeleinden.

Tuesday, October 2, 2007

In Europa 1944-1956 & 1956-1980

Aflevering
IX en X van Geert Mak's podcast "In Europa" zijn te beluisteren

Dylan

Maak je eigen "Subterranean Homesick Blues" show, met de moeder aller Powerpoint presentaties :-)

Mind-mapping




Een fraaie verzameling grafische software op het gebied van kennismanagement en informatieorganisatie.

Sunday, September 30, 2007

Visualisatie & wetenschap

Vanaf 2003 houdt de Amerikaanse National Science Foundation in samenwerking met het vooraanstaande tijdschrift Science een jaarlijkse wedstrijd voor de beste wetenschappelijke illustratie, verdeeld over de categorien fotografie, illustratie, afbeelding en interactieve -en niet-interactieve media, omdat, zoals zij zelf omschrijven:

"Some of science’s most powerful statements are not made in words. From the diagrams of DaVinci to Hooke’s microscopic bestiary, the beaks of Darwin’s finches, Rosalind Franklin’s x-rays or the latest photographic marvels retrieved from the remotest galactic outback, visualization of research has a long and literally illustrious history. To illustrate is, etymologically and actually, to enlighten".

Dit zijn de winnaars van 2007.

Wednesday, September 19, 2007

Google Docs rocks



Alweer een instructievideo uit de onvolprezen
Commoncraftstal. Nu over Google Docs.

Monday, September 17, 2007

“What we do is ghostwriting- not plagiarism” “ We are paid for the writing”

Aldus Andrew Schwartz, in de studentenkrant van de University of Nevada die hem interviewde als vertegenwoordiger van het bedrijf Custom-Writing.
Deze “academic writing service” biedt studenten de mogelijkheid, uiteraard tegen betaling, een research paper of zelfs een thesis te laten schrijven door professionals met de garantie dat er geen plagiaat gepleegd wordt. Binnen 12, 8 of 6 uur, afhankelijk van het bedrag dat men neertelt, wordt het document aangeleverd.
Juridische problemen verwacht Schwarz niet en morele... Ach, lees een ander interview in Learn Online met diezelfde Schwartz en blijf je verbazen!
Zolang het bedrijf echter, zoals iemand als reactie op het interview aanvoerde, zinnen als onderstaande hanteert, zal het zo’n vaart niet lopen ... hopen we ;-)

“Yes, the papers we provide are plagiarism free- neither Turnitin, nor any other plagiarism detecting software cannot find any plagiarism”

Friday, September 14, 2007

ZXZW

Moe van mainstream?
Van 16 september tot 23 september vindt in Tilburg voor de derde keer het ZXZW festival plaats. Dit festival voor independent cultuur beslaat ruim twintig lokaties met zo'n 150 acts. Het zwaartepunt ligt in het weekend van 22 en 23 september, wanneer 120 bands door heel Tilburg zullen optreden.
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Lees dan de ZXZW weblog.
Tickets? Bestel ze hier.

Wednesday, September 12, 2007

Beyond Google: How do students conduct academic research?

Interessant artikel in First Monday over het bronnengebruik van studenten.

"This paper reports findings from an exploratory study about how students majoring in humanities and social sciences use the Internet and library resources for research. Using student discussion groups, content analysis, and a student survey, our results suggest students may not be as reliant on public Internet sites as previous research has reported. Instead, students in our study used a hybrid approach for conducting course–related research. A majority of students leveraged both online and offline sources to overcome challenges with finding, selecting, and evaluating resources and gauging professors’ expectations for quality research".

Impactfactoren en open-access tijdschriften

Het vermelden waard. Anita Verhoeven in haar Weblog I&C over impactfactoren en open access tijdschriften (met name PloS). Dit geldt inmiddels eveneens voor BioMed Central.

Scholar & h-index

Anne-Will Harzing van de universiteit van Melbourne met enkele kritische kanttekeningen bij Google Scholar en de h-index

The rise and rise of citation analysis

Het Web heeft een grote invloed op het citatie-analyse onderzoek. Was dit tot voor kort nog het exclusive terrein van Thomson Scientific (het vroegere Institute for Scientific Information, ISI), inmiddels hebben ook Scopus en Google Scholar zich hier een blijvende plaats weten te veroveren.
ISI werd steeds verweten dat zij slechts een relatief klein aantal, veelal Engelstalige journals coverden en boeken en conference-papers buiten beschouwing lieten. Inmiddels is het aantal bronnen waaruit geput kan worden met de komst van het Web enorm gestegen en verschijnen er nieuwe tools die deze bron meenemen in hun analyse. Zo kennen we inmiddels: het aantal downloads van een artikel, link analysis , Google's PageRank, Web citaties en de zgn h-index.
In de (zeer)nabije toekomst zal er daarom niet enkel gekeken moeten worden naar meerdere bronnen, Web of Science en Scopus, maar ook Google Scholar of arXiv.org, maar ook naar verschillende methoden zoals web citaties en de h-index.

Dit alles en nog veel meer tref je aan in het overzichtsartikel van Lokman I. Meho.

Tuesday, September 11, 2007

Joe Zawinul is niet meer



De pianist Joe Zawinul is in Wenen op 75-jarige leeftijd overleden. Hier een van zijn laatste registraties met zijn Syndicate op de Wiener Festspielen, mei jongstleden.

LectureShare

LectureShare. In ieder geval goedkoper dan Blackboard ;-)

OncologySTAT

Gratis toegang tot medische artikelen. Dat biedt de Elsevier portal OncologySTAT artsen die zich daar registreren. In ruil hiervoor krijgen zij toegang tot maar liefst 100 medische journals, waaronder de Lancet en Surgical Oncology. Elsevier hoopt dat veel medisch specialisten gebruik gaan maken van deze service om zo sponsoren en adverteerders mn. uit de pharmaceutische industrie aan zich te binden.
Dus, zeg op die peperdure abonnementen! Elsevier noemt het niet voor niets een "calculated risk" in de New York Times.

Friday, September 7, 2007

Data visualisatie

Met behulp van IBM's Many Eyes kan een grote hoeveelheid informatie en hun onderlinge relaties inzichtelijk worden gemaakt. Geuploade datasets (inclusief tekst) worden geanalyseerd en vervolgens op verschillende wijzen gevisualiseerd en vergeleken. En dat alles gratis en voor niks. Een pracht tool!

Wednesday, September 5, 2007

Open Access

Een drietal video interviews met vooraanstaande wetenschappers over de ontwikkeling en het belang van open access.

MyStrands.tv

Wat last.fm voor audio is, zou MyStrands.tv wel eens voor de muziekvideo kunnen worden. Op een prettige en overzichtelijke wijze worden de video's, afkomstig uit You Tube, georganiseerd en gepersonaliseerd.

Ook het bekijken waard: MOG en iLike

Tuesday, September 4, 2007

In Europa 1940-1942 & 1942-1944

Deel VII en VIII van Geert Mak's podcast zijn inmiddels beschikbaar.

PubMed

PubMed handleidingen in beeld en geluid.

Peer review op z'n retour?

Is peer review in decline?
"Several observations are consistent with the hypothesis that the Internet improves the ability of high-profile authors to disseminate their research without going through the traditional peer-review process".

Wednesday, August 29, 2007

Journal Info

De ontwikkelaars van de Directory of Open Access Journals verbonden aan Lund University hebben een nieuwe database gelanceerd: Journal Info. Deze database met gegevens over maar liefst 18.000 tijdschriften bevat ondermeer informatie over:


1. Basale gegevens van een tijdschrift, zoals ISSN, uitgever, homepage, onderwerp en eerste publicatiedatum.


2. Toegankelijkheid.
• Al dan niet open access (OA)? Is er vrije toegang tot full-text?
• wordt zelf-archivering toegestaan? Is het de auteur dus toegestaan om documenten op zijn homepage plaatsen of in een repository?
• Indien geen open access, welke alternatieve (OA)tijdschriften zijn er dan voorhanden?


3. Kosten.


4. Kwaliteit.
• Waar wordt het tijdschrift geindexeerd? (SSCI, PsycLit, Sociological Abstracts?).
• Wat is de eigenfactor van een tijdschrift? Dit alternatief voor de bekende ISI impactfacor is, zoals de ontwikkelaars aangeven, “a measure of the overall value provided by all of the articles published in a given journal in a year. ” Ze maken hierbij overigens gebruik van de Thompson ISI Journal Citation Report (JCR)dataset. Kijk hier en hier voor nadere informatie.
• Wat is de zo genaamde “article influence” van een tijdschrift? Dit is, alweer volgens de mensen in Lund, “a measure of a journal's prestige based on per article citations and comparable to Impact Factor.” Ten grondslag hieraan ligt een systeem vergelijkbaar met Google’s Pagerank.
• Wat is de zgn. Frida Code? Een Noorse kwaliteitsnorm gebaseerd op het gegeven dat de top 20% van alle Noorse publicaties plaatsvindt in een aantal tijdschriften. Deze ontvangen dan de kwalificatie “High score”. De rest krijgt een “Low score”.
• Tenslotte is er ook een link naar, indien voorhanden, de ISI Impact Factor.


“The purpose [of the service] is to provide an aid for the researcher in the selection of journal for publication. The publication market has continuously grown more and more complex. It is important to weigh in facts like scope and quality, but more recently also information about reader availability and library cost. The Lund University Libraries have made an attempt to merge all there items into one tool, giving the researcher the power to make informed choices”.

Wespen op de appeltaart



Een prachtig lied van Spinvis, oorspronkelijk geschreven in opdracht van een Belgische organisatie van tehuizen voor verstandelijk gehandicapten.

Monday, August 27, 2007

Online muziek

Podcast van 4Talent (Channel 4) over Online muziek. Liever het geschreven woord? Download dan hier het e-boek "The 20 things you must know about online music"

Vaardigheden versus competenties

The virtual generation. Met dank aan Wilfred Rubens.

Pecha Kucha

Pecha Kucha in Groningen

Friday, August 24, 2007

Xtimeline

Xtimeline. Een fantastische interactieve wijze om de chronologie in een bepaald onderwerp te visualiseren met behulp van tekst, video, afbeeldingen, muziek en links naar additionele informatie.

Podcast First Monday

First Monday, een van de eerste (1996!) peer-reviewed en open-access tijdschrift over de ontwikkelingen op het Internet, heeft zijn eerste podcast gelanceerd. Ian Bogost geeft een toelichting op zijn nieuwste werk Persuasive games. The expressive power of videogames.

Wednesday, August 22, 2007

Student & technologie

Deze technologische toepassingen horen volgens de ondervraagde studenten thuis in het onderwijs. Werk aan de winkel?

searchCrystal

Zo kan het ook! Een krachtige metazoekmachine met gevisualiseerde zoekresultaten.

Wednesday, August 15, 2007

Twease & Medie & Medline

De zoekmachine Twease, ontwikkeld door het Institute for Computational Biomedicine van Cornell University, doorzoekt Medline op abstract niveau en bevat een aantal features die de toegankelijkheid van de excellente database vergroten.
Kijk in dit verband ook eens naar Medie.

Tuesday, August 14, 2007

Informatievaardigheden

Een drietal interessante video's over informatievaardigheden in Judy O'Connell's blog "HeyJude"

Monday, August 13, 2007

In Europa 1922-1939 & 1939-1941

De delen V en VI van Mak's podcast over de geschiedenis van Europa zijn inmiddels in de lucht.

Peer Review

Enkele kritische kanttekeningen bij een systeem dat steeds meer onder druk komt te staan. Kijk ook eens naar de twee genoemde artikelen uit Inside Higher ED, onderaan bij Update.

Sunday, July 15, 2007

Vakantie

Twee weken geen mail, geen blogs, geen internet dus. Da's pas therapeutisch!

Thursday, July 12, 2007

In Europa, 1918-1938

Deel IV van Mak's podcast "In Europa" is beschikbaar.

Wednesday, July 11, 2007

Online surveys

Door Marcus Zillman's weblog geattendeerd op Questionform, een webapplicatie voor het samenstellen, publiceren en analyseren van online surveys.

Podcast en leren

Een interessant artikel van de hand van Ashley Deal (Carnegie Mellon University) over de inzet van podcasts in het onderwijs.

Monday, July 9, 2007

Sicko

Michael Moore's Sicko is weer in de lucht.

Friday, July 6, 2007

Nieuwe interface Web of Knowledge

Met de slogan “The new face of research” kondigt Thomson Scientific “a completely new approach” van zijn portal Web of Knowledge aan.
Hier alvast een voorproefje (vervelend, maar eventjes registreren). Oude wijn, nieuwe zakken.

Online muziek toolbox

Wie anders dan de mensen van Mashable leveren een prachtige toolbox af op het gebied van online muziek. Aan de orde komen respectievelijk, internet radio, aanbevelings- en ontdekkingstools, sociale netwerken, marktplaatsen, jamtools, karaoke, mixen -en remixen, hitparades, artiesten- en songtekstendatabases en audio conversietools.
Onmisbaar voor elke rechtgeaarde muziekliefhebber!

Nature Precedings

De uitgever van het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science (impactfacor 30.028) heeft een nieuwe service ontwikkeld, enigzins vergelijkbaar met
Public Library of Science project (PLoS ONE) (waarover op een later tijdstip meer), waarmee wetenschappers hun onderzoeksresultaten vrij met elkaar kunnen delen. Het betreft grijze literatuur; preprints, niet gepubliceerde manuscripten, presentaties, posters, white papers, en andere wetenschappelijke documenten.
De bijdragen worden "gescreend" door professionals op relevantie en kwaliteit, maar worden niet onderworpen aan het gangbare peer-review proces. Het initiatief moet als complementair beschouwd worden.
De weblog Remote Acces voorziet in een
korte beschrijving van dit prijzenswaardige initiatief, maar let vooral op het aansluitende commentaar, over kwaliteitsborging van Santosh Patnaik.

Mashable's toolboxes

Het fantastische Mashable presenteert wederom een rijkdom aan tools op het gebied van podcasts en videos

Thursday, June 28, 2007

Werchter

Zo, en nu in de auto voor een driedaagse therapeutische onderdompeling in het Belgische Werchter.

Open courseware collecties

De Online Education Database presenteert een
lijst van maar liefst 236 open course sites. Keurig verdeeld naar ondermeer E-books, videos en podcasts

Wednesday, June 27, 2007

AthenaWeb in de lucht

Zoals reeds eerder aangekondigd, is AthenaWeb aan een tweede leven begonnen of zoals ze het zelf noemen, "Take 2, a moving picture of science". Kijk hier naar de begeleidende clip.
Nu nog voldoende content genereren om daadwerkelijke een rol van betekenis te kunnen gaan spelen. Afgaande op de toeleveringsorganisaties moet dat echter niet al te veel problemen opleveren.

In Europa, 1918-1924

Geert Mak's "In Europa" podcast, deel III kan inmiddels worden beluisterd. Veel plezier.

Tuesday, June 26, 2007

Online TV

Een verpletterende uitputtendheid in 33 Ways to Watch Free TV Online door Mashable.com. Kijk ook eens naar de comments, waar nog meer suggesties worden gedaan. Knap werk!
Read/WriteWeb heeft enige tijd geleden al uitgebreid verslag gedaan van VeohTV en Joost, Babelgum, Zattoo en anderen

Friday, June 22, 2007

Citatie-analyse

Map of Science. De relaties tussen 800.000 wetenschappelijke artikelen; onderling en tussen de verschillende wetenschappelijke disciplines.
Voor nadere uitleg, zie hier.

In Europa, 1914-1918

Deel II van Geert Mak's podcast "In Europa" handelend over de periode 1914-1918, is inmiddels ook beschikbaar.

Scitalks

Scitalks bevat meer dan 1000 (streaming) video opnames van colleges van vooraanstaande wetenschappers. De zoekfunctie is nog aan de magere kant, maar de content maakt veel goed.
Eveneens in deze categorie, ResearchChannel, Videolectures en binnenkort, woensdag a.s. om precies te zijn, het door de EU gefinancierde en geheel vernieuwde, AthenaWeb.
Video is niet meer weg te denken, ook niet in de wetenschap!

Tuesday, June 19, 2007

Video editing

Aansluitend op mijn bericht gisteren over de YouTube Remixer, laat het onvolprezen Read/WriteWeb een achttal
online video editing tools de revue passeren, waarbij Eyespot en Cuts het meest in het oog springen.

Monday, June 18, 2007

Clip overload

De YouTube Remixer. Hartstikke leuk voor de prosumer, hoewel ook zijn mogelijkheden behoorlijk beperkt zijn (een paar sjablonen, graphics, lijsten en enkele effekten. Tip: geef de gebruiker de mogelijkheid dit soort zaken zelf up te loaden), maar vooruit, het is nog maar een beta.
Helaas kan er bijvoorbeeld geen uitsnede gemaakt worden uit
Herbert Simon's John Gause lezing. Wel kunnen de delen worden samengevoegd, door middel van een tekstje of fotootje (sic).


Los hiervan, zie ik het alweer gebeuren: honderduizenden filmpjes zullen worden voorzien van een intro en outro. En het mooiste is, dat ook het origineel bewaard blijft. Hoera!

Friday, June 15, 2007

Seeqpod

Op zoek naar een MP3tje of clip? Probeer Seeqpod eens. Aantrekkelijk, krachtig en zeker geen Google look-a-like.

In Europa weblog

De eerste podcast van Geert Mak's "In Europa" . Zie ook de geschiedenispagina van de VPRO.

De universele taal ?

Headset op en genieten:
Does music lie at the heart...and brain...of what it means to be human?

All in Mind podcast

All in Mind . Een prachtige collectie audiomateriaal van de Australian Broadcasting Corporation. "Delving into all things mental: the latest research and expert commentary on our brains and behaviour".

Thursday, June 14, 2007

Triangulation of searches

Hier wordt maar weer eens bevestigd, dat je nooit moet varen op de resultaten van een enkele zoekmachine.
Kijk maar eens naar een zoekactie m.b.v Jux2 naar "Human Resource Management", of m.b.v. DoubleTrust naar "Social Psychology"


Het volledige onderzoek vind je hier.

Wednesday, June 13, 2007

Van Gogh

Vanavond dus: "Der Tag, als Theo van Gogh ermordet wurde": Mittwoch, 13. Juni, 22.45 Uhr, ARD

Tuesday, June 12, 2007

Scintilla

Uit Nascent: nieuwe aggregator genaamd Scintilla.
Postgenomic, maar dan anders.

RSS

Powerpoint-presentatie over RSS

Ietwat kort door de bocht, maar toch...

Tuesday, January 30, 2007

Program Academic Skills: bibliographic tools and beyond. Research Master faculty Social and Behavioral Sciences, Tilburg University

01-02-2007, 13.00 – 17.00

Introduction
Intention & goals
Program
Assignment
Weblog

Organized: Library catalogues & Online databases
· Annual Reviews
· WoS/JCR/reversed snowball/Impact factor
· NOD
· Cordis

Organized & Non-organized: Internet
· Scirus
· Google Scholar
· Deep Web
· Intute

New communication tools
· Content creation
· Collaborative writing
· Social network services
· Virtual worlds
· Weblogs
· Podcasts
· RSS
· Wiki’s

Reliability of Internet sources
· Indicators
· Tool (Alexa)

Plagiarism & Style Sheets
· Tools
· Endnote

Scientific output as a management tool
· Oldendorff Research Institute
· Mozis

Assignment: bibliography/reference list

...and beyond

Academic Skills: bibliographic tools and beyond


Introduction

Searching and finding of scientific information


Organized: Library catalogues & online databases

Introduction
· PsycINFO
· Sociological Abstracts
· PubMed
· Annual Reviews
· WoS/JCR/Impact Factor
1. How often and who used Prof. Van de Vijvers’s articles as references for the periode 2005-2006?
2. Who used Prof. Kenis’s “How organizational field networks shape interorganizational tie-formation rates” In Academy of Management Review 27(2), 275-293, apr 2002, as a reference?

Impactfactor for a journal is calculated based on a three-year period, and can be considered to be the average number of times published papers are cited up to two years after publication
· Dutch Research Database (NOD)
· CORDIS


Organized & non-organized: Internet

Introduction:
· Purple
· Zombo
· Blue Ball Machine

· Scirus
· Google Scholar

Near future of searching
· Clusty
· KillerInfo
· Quintura

· Hakia

· Like.com
· Xcavator

· ChaCha

· Liveplasma
· Pandora
· Last.fm

· Retrevo

· Ms Dewey

Deep Web
· Promise of Science
· Direct Search
· Complete Planet

General directories
· Open Directory Project
· Librarian's Index to the Internet
· Infomine
· Digital Librarian

Specialized databases
· FindArticles
· Magportal
· The Gateway
· PubMed
· ScienceResearch

· Intute
· Bubl

Metasearch enigines
· OJOSE
· Mr. Sapo
· Trovando


New communication tools:

Content creation
· Weblogs
· E-portfolios (ELGG)
· Video (YouTube, Google Video)
· Slideshow (Slideshare)
· Photo (Flickr)

Collaborative writing
· Wiki’s
· Social bookmarking (del.icio.us, FURL, Connotea)
· Online office app’s (Google Docs & Spreadsheets, Gliffy, irows, Num Sum)

Aggregators
· Postgenomic

Webtops
· 30boxes
· Pageflakes
· Protopage
· Netvibes

Social Network Services
· myspace
· friendster
· Hyves (Psychologie, OW)

Virtual worlds
· Second Life

Directory
· Go2Web20

Weblogs
· Cognitive neuroscience (Mind Hacks,Cognitive Daily, Neurofuture)
· Social networks (Networks, Complexity, and Relatedness)

Podcasts
· Stanford on iTunes
· Webcast Berkeley

· Psych Classes
· This week in the history of psychology

RSS
· Homepage Tilburg University
· Nature
· Bloglines

Wiki’s
· Wikipedia
· Heavy metal umlaut

· Neuro Wiki
· Scholarpedia
· Citizendium
· AbstractWiki (Twente University)

Searching for weblogs
· Google BlogSearch
· Blogdigger
· Technorati
· Feedster
· Icerocket

Searching for podcasts
· Podzinger
· Yahoo! podcasts beta
· Podcast.net

Searching for video’s
· PureVideo
· ClipBlast
· Google Video
· UC Berkeley on Google Video
· VideoRonk


Reliability of scientific information on the web

· PLoS ONE

Vanishing web
· Google: Searching the WWW
· The Way Back Machine


True or False?
· A group called the Trilateral Commission influences democratic thinking and economic development around the world.
On the web: http://www.trilateral.org/

· Cambodian dictator, Pol Pot, abdicated during 1997 and now resides in Sweden
On the web: http://www.tass.net/index.html

· Globalization results from two opposite forces: well-meaning people who want to build a better tomorrow and single-minded corporations who want to make a profit.
On the web: http://www.gatt.org/globalization.html

Indicators
· Breast Cancer Statistics
· Check Domain
· Better Whois
· NIC

· Search for Martin Luther King

· Jux2 on "human resource management"
· DoubleTrust on "social psychology"
· Langreiter on "divorce"

· Google "links from"
· Yahoo! "links from"

· javascript:alert(document.lastModified) (Norbert Elias's Process Sociology)

· Most visited sites (Alexa)
· Tilburg University
· SEOmoz Page Strength Indicator
· SnapShot


Copyright & Plagiaat. Stylesheets & Endnote

Plagiarism
· Cyberessays
· Ephorus

Reference compose tools
· KnightSite
· Citation Machine
· Citation Builder
· Citation Wizard

EndNote
· Manual Dutch
· Manual English


Oldendorff Research Institute.
Scientific output as a management tool.
· Criteria for quantifying scientific output
· Mozis


Assignment
Draw up a bibliography/reference list, consisting min. 7 references, on the subject of your own research/interest, according to the APA style sheet and by using the right (traditional and Internet) sources, and write a short justification (1 A4 max) in which you explain how and why you came to that particular set of references.








































vijver f* or vandevijver f* or van de vijver f*

acad manage rev

Reconciling Work and Welfare in Europe

what is the population of Ghana?

who is afraid of Virginia Woolf?